gastromax

Stołówka dla firmy produkcyjnej

cpq
edi
EMBEDDED
  • Planowanie, wydawanie i rozliczanie posiłków
  • Blisko 3 tys. klientów stołówek pracowniczych
  • Konfigurowalne menu i wsparcie firm cateringowych
Projekt dla Gastromax
Projekt:
Stołówka dla firmy produkcyjnej
Technologie:
Java, Tomcat, Spring, ZK, Jasper, MySQL
Zespół:
4 osoby
Współpraca:
3 miesiące

“System EXSO pozwolił podnieść jakość i wygodę obsługi cateringu, a funkcje raportowania pozwoliły zminimalizować marnowanie jedzenia.”

Przemysław Grochocki
Właściciel
o projekcie

Optymalizacja obsługi klientów

Firma Gastromax zajmuje się usługami cateringowymi dla dużych przedsiębiorstw produkcyjnych i usługowych. Celem tego niecodziennego projektu było zmodernizowanie i automatyzacja procesów związanych z zamawianiem, wydawaniem oraz rozliczaniem posiłków dla pracowników. Osiągnęliśmy sukces - nasz system od blisko dwóch lat zapewnia nieprzerwanie wygodną i efektywną obsługę cateringu dla jednej za największych międzynarodowych sieci handlowych.

500

godzin pracy

2000

użytkowników

3

stołówki

4

warianty posiłków

Proces

Dobre zrozumienie potrzeb użytkowników końcowych pozwala stworzyć rozwiązanie, które przyniesie konkretne korzyści

krok 1
Warsztaty analityczne

Staramy się jak najlepiej zrozumieć kluczowe potrzeby i dzielimy się naszym doświadczeniem.

krok 3
Prototyp

Możliwie szybko uruchamiamy system testowy, by zebrać feedback i przeszkolić użytkowników.

krok 2
Kastomizacja

Konfigurujemy rozwiązanie, zasilamy je danymi i budujemy interfejsy z urządzeniami fizycznymi, takimi jak czytniki kart.

krok 4
Wdrożenie i utrzymanie

Uruchamiamy system produkcyjne i zapewniamy ciągłość jego działania.

WYZWANIE

Podniesienie satysfakcji pracowników

Naszym zadaniem było wdrożenia systemu w dużej, międzynarodowej korporacji, który pomoże zoptymalizować procesy, a w szczególności - pozwoli na ograniczenie strat jedzenia oraz usprawni rozliczenia między dostawcą cateringu a zamawiającym posiłki.

Z pozoru proste zadanie wiązało się z dużymi oczekiwaniami - przy obsłudze 2 tys. pracowników i posiłkach wydawanych w czterech stołówkach, dotychczas nigdy nie było pewności, czy to, co przygotowała kuchnia, będzie dopasowane do oczekiwań konsumentów. Dzięki wdrożeniu naszego rozwiązania, obniżono koszty produkcji posiłków i zdecydowanie zwiększono zadowolenie pracowników firmy.

W wyniku wdrożenie systemu, firma cateringowa wie z wyprzedzeniem, ile i jakiego typu posiłków przygotować, a pracownicy mają pewność, że każdy z nich dostanie posiłek dokładnie taki, jaki zamówił.
technologia

Oprogramowanie wspierające obsługę terminali i czytników RFID

W projekcie wykorzystaliśmy komponenty platformy EXSO+, rozszerzając je o mechanizmy związane z obsługą terminali i czytników RFID. Ze względu na wygodę pracowników zamawiających posiłki, interfejs systemu został dostosowany do osobistych urządzeń mobilnych.

Moduły platformy EXSO+ wykorzystane w projekcie:

EXSO-CORE
EXSO-PAS

Technologie wykorzystane w projekcie:

rozwiązania

Technologia w służbie użyteczności i... ekologii

System obsługuje zamawianie i planowanie posiłków dla prawie 2 tys. użytkowników. Pracownicy fabryki zamawiają obiady w różnych zestawach, dzięki czemu firma cateringowa może zaplanować zakupy pod wybrane warianty obiadów i ograniczyć marnowanie żywności.

Stworzone przez nas oprogramowanie jest zintegrowane ze sprzętem dostarczonym przez EXSO, który jest umieszczony przy stanowisku wydawczym oraz w kuchni. Dzięki temu pracownicy, którzy chcą odebrać wcześniej zamówiony obiad, "odbijają się" jedynie na czytniku kart, a personel wydający posiłki, otrzymuje na tablecie informację, czy dany posiłek został faktycznie zamówiony i jaki jego wariant wydać.

Wprawdzie zamawiającym system była firma cateringowa, jednak głównym jego beneficjentem jest znany, duży producent mebli. Satysfakcja użytkowników systemu przełożyła się na oczekiwania, że podobne rozwiązanie zostanie wdrożone we wszystkich zakładach firmy w Polsce.
benefity
Zamknij
Optymalizacja procesów

Wdrożenie systemu przyspieszyło wydawania posiłków i zwiększyło efektywność pracy.

Kontrola nad rozliczeniami

Digitalizacja procesów to automatyzacja i większa przejrzystość rozliczeń z pracownikami firmy.

Ograniczenie strat

Lepsze planowanie produkcji to redukcja kosztów, strat i efektu marnowania niewykorzystanej żywności.

Współpraca z partnerami

Dzięki zastosowaniu rozwiązań informatycznych, usprawniono współpracę z firmami cateringowymi.